Highlights Red Hat Summit 2021

Deze week was het zover: het jaarlijkse Red Hat Summit vanuit Amerika. Collega Klaas-Pieter Majoor bracht gisteren al verslag uit van dag 1. Vandaag een verslag van dag 2, en stiekem ook een terugblik op dag 1, maar dan vanuit mijn perspectief als OpenShift / DevOps Engineer.  

Keynotes

Op dinsdag 27 (Koningsdag) en woensdag 28 april was er het eerste deel van Red Hat Summit 2021. Ook dit jaar weer virtueel, deels live (bijvoorbeeld de ‘Ask The Experts’-sessies), maar voor een groot deel ook opgenomen (zoals de Keynotes met smooth animerende graphics en wat minder subtiele montages). Overigens gaat Summit nog verder: op 15 en 16 juni deel twee met meer virtuele (verdiepende) sessies en hopelijk in real life vanaf oktober / november 2021. 

In de opening benadrukte Red Hat nog eens de kracht van Open Source, dat ze al vroeg hebben ingezet op Hybrid Cloud, en verwelkomden ze de nieuwe Managed OpenShift oplossing op Amazon WebServices: ROSA.  

Wat betreft OpenShift is het productaanbod nog verder uitgebreid: 

  • Met de overname van StackRox is er nu OpenShift Advanced Cluster Security for Kubernetes, de Red Hat versie van deze security- en compliance oplossing.
  • OpenShift Platform Plus is de nieuwe bundel van zowel Advanced Cluster Management en Advanced Cluster Security aangevuld met de Quay Enterprise Registry, voor een totale DevSecOps implementatie.
  • OpenShift Data Science is een nieuwe add-on, nu nog in development preview en alleen voor de public cloudversies van OpenShift. Het biedt de al bekende AI/ML tools zoals Jupyter Notebooks in combinatie met TensorFlow en PyTorch, bekend van de upstream Open Data Hub.
  • OpenShift Streams for Apache Kafka is momenteel nog in development preview en wordt alleen aangeboden als volledig managed door Red Hat in de public cloud. Het is een OpenShift cluster gericht op volledige integratie in je data processing / data analytics omgevingen gebaseerd op Apache Kafka.
  • Ook OpenShift API Management wordt alleen aangeboden als volledig Red Hat managed oplossing in de public cloud, en is gebaseerd op 3Scale API Management en Red Hat SSO. In tegenstelling tot de vorige twee producten is API Management al wel volledig beschikbaar (GA).
  • Red Hat Edge omvat alle producten in het portfolio die worden klaargestoomd voor installatie op Edge locaties (dus niet per se in een datacenter, maar zo dicht mogelijk bij de (mobiele) eindgebruiker). Red Hat Enterprise Linux 8.4 (binnenkort beschikbaar) is volledig klaar voor gebruik op Edge. Bij OpenShift wordt er gewerkt aan ondersteuning voor 3-node clusters, aan remote workers en wordt er getest met single node clusters.
  • Red Hat Insights is uitgebreid en ondersteunt nu ook volledig het Ansible Automation Platform en OpenShift, met verbeterde inzichten in zowel on-premise als public cloud installaties.

Bedrijven die zelf een volledige OpenShift oplossing willen bouwen met multicluster en applicatie lifecycle management, security, vulnerability & compliance management, en een Enterprise registry, kunnen vanaf nu met Platform Plus aan de slag (eventueel aangevuld met OpenShift Container Storage). Data Science, Streams en API Management worden momenteel helaas alleen managed in de public cloud aangeboden, en zijn nu vooral interessant als je die rechtstreeks bij Red Hat “As A Service” wilt afnemen. De software waar deze oplossingen op zijn gebaseerd kun je natuurlijk alsnog zelf met de bijbehorende operators op je eigen OpenShift cluster installeren en in de toekomst kan Red Hat natuurlijk nog met on-prem geschikte versies komen. Al met al weer interessante ontwikkelingen in het OpenShift productportfolio, die het nog completer en breder inzetbaar maken, van on-premise, (hybrid) cloud tot edge.  

Demo’s

Natuurlijk waren er dit jaar ook weer demo’s gegeven door Burr Sutter, de man die praat alsof hij zijn espresso zet met Red Bull in plaats van water. Snel en zeer enthousiast loodst hij je samen met productcollega’s door de - in enkele maanden - voorbereide demonstraties heen. 

red-hat-summit-homepage-2021

Dinsdag was de demo vooral voor de Systeembeheerders in het publiek. Augmenting, Automating and Advancing Workflows toonde het automatiseren en beheren van Red Hat Enterprise Linux, Ansible Automation Platform en OpenShift Container Platform, en hoe je dat met de lijm van cloud.redhat.com en Advanced Cluster Management aan elkaar kunt plakken. Detecteer en verhelp kwetsbaarheden, bouw en deploy applicaties lokaal en richting cloud(s) en werk zo de eeuwig oplopende berg aan tickets geautomatiseerd weg. 

Op woensdag was de demo gericht op Cloud Native ontwikkelen met Artificial Intelligence en Machine Learning, met een op OpenShift gehoste Ship Wars (oftewel: Battleship danwel Zeeslag) waar de honderden deelnemers van de sessie driftig gebruik van maakten. Natuurlijk waren de OpenShift Clusters uitgerold met en managed door Advanced Cluster Management. In het backend van het spel werd de data vanzelfsprekend verwerkt door Kafka, wat gelijk een plug opleverde voor OpenShift Streams for Apache Kafka, waarvan alle deelnemers een preview van konden opzetten voor 48 uur. 

Kafka_Demo

Zoals verwacht volgde daarna OpenShift Data Science, waarin alle spelscenario’s verwerkt konden worden, en met een paar dagen training een model kon worden gemaakt hoe je het meest effectief Zeeslag kunt spelen. Buiten beeld had Burr ondertussen ook snel zijn Piratenpak aangetrokken. 

  Burr_Piraat-red-hat-summit-2021

Consistency

Als je een bingokaart had bijgehouden van veel gebruikte worden zou na “Hybrid Cloud” en “Edge” het woord “Consistency” al snel aangekruist worden. Waar men hier vooral op doelt is dat je door OpenShift Container Platform in te zetten op zowel on-premise, private en/of public cloud en edge, je altijd hetzelfde gedrag, dezelfde features, dezelfde API’s en dezelfde werkwijze beschikbaar hebt, ongeacht waar het draait of door wie het gemanaged wordt. Dit onderwerp hebben we in onze laatste ContainerisationInside over OpenShift en ROSA ook al even aangestipt. 

Red Hat speelt hier met het nieuwe OpenShift Platform Plus ook volledig op in: met Advanced Cluster Management installeer je makkelijk clusters op bijvoorbeeld VMWare, AWS, Azure en Google Cloud, beheer je ze centraal en deploy je je applicaties met GitOps. Met Advanced Cluster Security dwing je gelijkwaardige compliancy af op alle installaties, beveilig je al het netwerkverkeer en heb je een overzicht van mogelijke kwetsbaarheden in alle applicaties in alle clusters. In combinatie met de Quay Enterprise Registry zijn je gebouwde, gescande images beveiligd, centraal en eventueel geografisch gerepliceerd beschikbaar voor al je clusters.  

Innovatie en acceleratie

We maken de bingokaart vol met de woorden innovatie en acceleratie. Het OpenShift platform en het groeiende aantal add-ons, operators, IDE plugins en andere tools moet het voor Developers mogelijk maken sneller, efficiënter en consistent te innoveren. De al bestaande paradepaardjes zoals Quarkus, Serverless (Knative) en Service Mesh (Istio, Kiali, Jaeger) werden weer van stal gehaald om aan te tonen hoe je OpenShift inzet om over te stappen op Cloud Native Microservices. Nieuwe services zoals API Management, Data Science en Streams for Apache Kafka zijn bedoeld om de drempels van het installeren en configureren van dit soort oplossingen weg te nemen: klik de gewenste service bij elkaar in de portal, wacht tot de deployment is afgelopen en ga meteen aan de slag.  

Met het eveneens groeiende aantal Managed OpenShift oplossingen op de public cloud lijkt Red Hat hier ook voornamelijk in te willen spelen op gebruikersgemak: kies waar je je OpenShift wilt hosten, kies de diensten die je erbovenop wilt draaien, wacht op de zandloper en log vervolgens in.  

RésuméOverflakkee

Het al bekende virtuele format, op een (gelukkig) nieuw platform. (Zonder namen te noemen liepen events op een ander platform zonder uitzondering vast als de browser na het aflopen van de Keynote ging verversen…) En zoals verwacht lag opnieuw de focus voornamelijk op OpenShift: zelfs in sessies over Ansible of Insights kwam uiteindelijk het containerplatform wel even om te hoek kijken. Een niet meer dan logische keuze, die ik, gezien de huidige ontwikkelingen in de IT, ook niet snel zie veranderen.  

En zoals al eerder vermeld: Red Hat Summit is nog lang niet klaar voor dit jaar! Op 15 & 16 juni gaat men verder met verdiepende, technische break-out sessies, en de hoop is er nog steeds om in oktober / november weer echte events te houden. Waar je ook echt je huis uit voor moet komen. Hoe werkte dat ook alweer? We gaan het zien. 

Gerelateerde posts